Ceny ropy začaly nový rok díky ekonomickému optimismu růstem

03.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 3. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový rok růstem, jímž navázaly na vzestup z posledních hodin předešlého roku. Americká ropa WTI se přiblížila 92 dolarům za barel a investoři předpokládají, že by letos díky posílení globálního ekonomického oživení mohla překročit 100 dolarů za barel.

Cena WTI stoupla v Asii při velmi slabém obchodování o třetinu dolaru na zhruba 91,70 dolaru za barel. Poslední den loňského roku díky závěrečnému technickému vzestupu zakončila růstem o jeden a půl dolaru na loňské závěrečné maximum 91,38 USD. Severomořská ropa Brent rostla dnes stejným tempem a dostala se mírně nad 95 dolarů za barel.

Trh s ropou bude v prvních dnech roku sledovat zejména ekonomické údaje z USA, z nichž bude vyvozovat vodítka ohledně tempa oživování největší světové ekonomiky a největšího světového spotřebitele ropy. Vedle dnešní zprávy o prosincovém vývoji zpracovatelského průmyslu se bude zaměřovat hlavně na páteční údaje o nezaměstnanosti.

Analytici čekají, že ropa bude po loňském růstu o zhruba 15 procent letos dál zpevňovat, avšak jen jednociferným tempem. Brzdit ji bude nadále křehká situace globální ekonomiky, vysoká úroveň zásob a volných těžebních kapacit kartelu OPEC, bouřlivý rozvoj nových nalezišť ve světě a zánik obav z brzkého dosažení maxima těžby, takzvaného ropného zlomu.

Analytici dotázaní agenturou Reuters čekají letos vzestup roční průměrné ceny WTI o zhruba osm procent nad 86 dolarů za barel. Předpokládají však, že během roku může cena překročit hranici 100 dolarů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v SEČ v 6:30 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 95,08 94,75 New York - Nymex WTI únor 91,73 91,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK