Euro zahájilo rok poklesem, ztratilo páteční zisky

03.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 3. ledna (ČTK) - Kurz eura zahájil nový rok v asijském devizovém obchodování poklesem, který opět vyvolaly obavy z dluhové krize v eurozóně. Evropská měna v něm ztratila většinu pátečních zisků dosažených rušením pozic ve slabém obchodování.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3300 USD a vzdalo se většiny pátečního přírůstku, kdy posílilo o 0,8 procenta. Vůči švýcarskému franku oslabilo o 0,4 procenta na 1,2445 CHF a přiblížilo se rekordnímu minimu 1,2398 USD z minulého týdne. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,2 procenta na 81,28 JPY.

Euro se neudrželo na vlně oživení z konce minulého týdne a opět podlehlo přetrvávajícím obavám z dluhové krize slabších zemí měnové unie. Dobrou záminkou k novému výprodeji se podle obchodníků stala zpráva britského listu The Daily Telegraph, podle níž by evropský trh dluhopisů mohl v příštích měsících zažít novou vlnu krize.

"Není to nic nového, zaměřuje to ale pozornost zpět na eurozónu," řekl k tomu agentuře Reuters analytik singapurské pobočky BNP Paribas Robert Ryan. Upozornil však, že dnešní pohyby kurzů nemají vzhledem k velmi slabému obchodování příliš velkou vypovídací schopnost. V řadě zemí Asie v čele s Japonskem a Čínou se v těchto dnech kvůli svátkům neobchoduje.

hp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK