Domácí spotřebiče: Oheň a led (4.díl)

31.03.2003 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

V každé kuchyni se setkávají dvě teplotní rozhraní: vyskytují se zde zároveň teploty pod bodem mrazu a teploty převyšující 100 °C.

Řeč je o dvou nejdůležitějších kuchyňských spotřebičích - chladničce a sporáku. První slouží k uchovávání potravin, které vyžadují pro uskladnění nižší teplotu, než je běžně v místnosti. Ani zde nestál rozvoj technologií a snaha poskytnout uživatelům maximální komfort stranou. Chladnička obsahuje různé zóny, kde je udržována přesně stanovená teplota a vlhkost důležitá pro správné uskladnění různých potravin. Teplota kolem 0 °C a vysoká vlhkost (až 95 %) jsou vhodné pro uchovávání ovoce a zeleniny po dlouhou dobu v čerstvém stavu, naopak chladná zóna s vlhkostí kolem 50% je ideální pro sýry, uzeniny nebo mléko. Většina chladniček má rovněž oddělený prostor s teplotou kolem -18 °C - příruční mrazák.

O teplotních podmínkách uvnitř ledničky informují uživatele elektronické displeje na vnější straně. K dispozici také bývají speciální funkce, například zrychlené chlazení či mrazení nebo tzv. prázdninový provoz, který udržuje teplotu na takové úrovni, aby chladnička zůstala bez zápachu i v době, kdy ji nepoužíváme. Elektronika je vhodnou "pastí" na různé mlsouny, kteří dlouhé minuty prohlížejí obsah ledničky, na což jsou opakovaně upozorněni zvukovým signálem.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Michal Sochor  

Články ze sekce: BYDLENÍ