Čína zvýší výběr dividend od státních podniků až na 15 procent

03.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. ledna (ČTK) - Čínská vláda zvýší letos výběr dividend od státních podniků až na 15 procent jejich zisků ze současné převažující úrovně pěti ař deseti procent. Peking tím získá více peněz na sociální a další výdaje a omezí přemrštěné firemní investice. Tím může přispět ke zmírnění nerovnováh ve světové ekonomice.

Čínské ministerstvo financí na svých webových stránkách oznámilo, že nejvyšší dividendy v sazbě 15 procent ze zdaněných zisků budou platit podniky v sektoru nerostných zdrojů, energetiky a tabáku. Jde o firmy jako PetroChina, CNOOC, Sinopec, China National Tobacco Corp. a mobilního operátora China Unicom, které dosud vesměs platily deset procent.

Desetiprocentní dividendu budou vyplácet například ocelárny Baosteel nebo letecká společnost Air China. Nejnižší dividendu ve výši pěti procent zaplatí podniky těžkého strojírenství a výrobci zbraní jako China National Nuclear Corp. a China Aerospace Science Industry.

Vyspělé země a mezinárodní rozvojové organizace jako Světová banka vyzývají čínskou vládu, aby zvýšila příjmy od stále ziskovějších státních podniků a nové peníze použila k sociálním výdajům. Veřejné služby a sociální síť jsou ve druhé největší ekonomice světa hluboce poddimenzované.

Ekonomové podle listu Financial Times sarkasticky poznamenávají, že Čína je sice podle jména komunistickou zemí, pracující v ní však v obrovském rozsahu subvencují kapitál. Vláda se ve svém nejnovějším pětiletém plánu snaží tuto nerovnováhu zmírnit přesunem peněz z výrobních investic k sociálnímu zabezpečení a veřejným službám.

Tímto přesunem se zvýší domácí spotřeba a měla by se zmírnit závislost země na exportu. To by také mělo přispět ke snížení globálních nerovnováh, jejichž předním projevem je obrovský čínský přebytek obchodu a platební bilance.

Výhodné to bude pro Čínu i z hlediska ekonomické politiky. Peking se nyní snaží ochladit prudce rostoucí ekonomiku, kterou ženou vzhůru přílišné investice do často již nadměrných výrobních kapacit. To vede k přehřívání ekonomiky a růstu inflace, proti němuž centrální banka v posledních měsících zasahuje zpřísňováním měnové politiky včetně zvyšování úroků.

Největší čínské podniky začaly platit dividendy teprve v roce 2007. V předešlém desetiletí podniky procházely hlubokou restrukturalizací, za níž propustily desítky milionů lidí, zbavily se nemocnic, škol a dalších sociálních služeb a některé prodávaly menšinové podíly na burze. Největších 122 státních firem za posledních pět let zvýšilo svůj úhrnný zisk na více než dvojnásobek a za loňský rok by měl poprvé přesáhnout bilion jüanů (2,86 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK