Pražská burza zahájila nový rok růstem o procento a čtvrt

03.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská burza vstoupila do nového roku stejně jako okolní trhy růstem, hlavní index PX si po 11:00 prvního obchodního dne připisoval 1,27 procenta na 1240,4 bodu. Dařilo se komoditním titulům, především NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie NWR po nejlepším výkonu v loňském roce dnes dopoledne dále rostou, důvodem jsou podle makléře Patria Finance Ronalda Schuberta rostoucí ceny uhlí kvůli záplavám v Austrálii. Dnes dopoledne si akcie NWR polepšily o více než pět procent na 285,30 Kč.

Daří se i ČEZ, titul si polepšil o bezmála 1,5 procenta na 794 Kč. Energetické společnosti by podle Schuberta měly pomoci rostoucí ceny elektřiny na německém trhu, které se nyní pohybují na 50 eur za megawatthodinu.

Banky si dnes dopoledne vedly smíšeně. Zatímco Komerční banka si připsala procento na 4483 Kč, rakouská Erste Bank čtvrt procenta odepsala a obchodovala se kolem 887,50 Kč.

Bezmála tříprocentní zisk na 23 korun za akcii si dopoledne připisovala také síť autobazarů AAA Auto, posiluje i Telefónica O2, Unipetrol či textilka Pegas Nonwovens.

Likvidita zůstává zatím povánoční, většinu dopoledních obchodů obstaraly ČEZ a NWR a nižší aktivitu makléři očekávají i kvůli svátku v Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK