Prodej zlatých mincí vydaných americkou mincovnou klesl o 14 pct

03.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Prodej zlatých mincí vydaných americkou mincovnou American Eagle loni klesl o 14 procent na 1,221 milionu uncí (34.615 kg). Prodej stříbrných mincí se naopak zvýšil o pětinu na 34,663 milionu uncí.

V samotném prosinci se prudce snížil prodej zlatých i stříbrných mincí. U stříbrných mincí o více než třetinu a u zlatých o 67 procent. V listopadu naopak prodej stříbrných mincí stoupl na rekordních 4,2 milionu uncí.

Konec roku 2009 byl pro prodej zlatých a stříbrných mincí velmi úspěšný, protože investory vystrašilo šíření finanční krize a obrátili se na trh s drahými kovy jako na útočiště před rizikem. Investoři sice stále zůstávají nervózní kvůli výhledu dalšího vývoje finančních trhů a kurzů měn, jejich zájem o bezpečné investice však ve srovnání s extrémně vysokou hladinou roku 2009 klesl.

Ceny draných kovů loni rostly, hlavně kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně. Cena zlata v prosinci stoupla na rekordních 1430,95 dolaru za unci a za celý rok stoupla o více než 30 procent. Cena stříbra pak dnes vzrostla na 31,12 dolaru za unci, nejvýše od roku 1980. Za celý loňský rok stříbro zdražilo o více než 80 procent, a zaznamenalo tak nejvyšší růst z drahých kovů.

Pokles prodeje zlatých mincí zaznamenaly i další přední světové mincovny, jako mincovny v Austrálii a Rusku. Důvodem byl mimořádně vysoký prodej v roce 2009, napsala agentura Reuters.

American Gold Eagle jsou v USA oficiální zlatou mincí a zákonným platidlem. Dvaadvaceti karátové mince jsou rovněž nejprodávanějšími zlatými mincemi na světě. Na minci jsou vyobrazeny symboly svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK