Japonské akcie zahájily rok silným růstem, zpevnil i dolar

04.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Japonské akcie zahájily rok silným růstem a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za posledních více než sedm měsíců. Pomohla mu příznivá nálada na ostatních burzách ve světě a také obnovený pokles kurzu japonského jenu. Na devizových trzích se znovu zvyšoval kurz dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 169,18 bodu a den uzavřel vyšší o 1,7 procenta na hodnotě 10.398,10 bodu. Širší index Topix přidal 1,5 procenta na 911,80 bodu.

Trhu významně pomohla i pondělní statistika ze Spojených států a Číny. Ukázalo se například, že inflace na úrovni výrobců v Číně v prosinci polevila, což pomohlo zmírnit obavy, že Peking bude pokračovat ve zpřísňování měnové politiky, aby zchladil tempo hospodářského růstu. Dobře vyzněla i zpráva o aktivitě v americkém průmyslu.

Solidní aktivita byla znát už na trhu futures, což pomohlo zlepšit náladu na hotovostním trhu. Pokynů k prodeji přitom podle analytiků nebylo mnoho.

Na devizových trzích se k růstu vrátil americký dolar, kterému pomohla zmíněná statistika. Naopak australský dolar část předchozích zisků smazal a k poklesu jeho kurzu přispěly rozsáhlé záplavy, které sužují Austrálii. Objemy obchodů nicméně zůstaly slabší a na trzích ještě převládala vánoční nálada.

"Když se podle statistických dat z USA podíváte na celkový trend, pak ta data mají tendenci příznivě překvapovat. Je možné, že tento trend bude pokračovat ještě alespoň v krátkodobém výhledu," podotkl analytik měnového trhu v bance Citigroup Todd Elmer. V nejbližší době by se podle něj mohl i nadále těšit podpoře americký dolar.

Se záplavami zápasí velká část severovýchodní Austrálie, kde byla narušena dopravní síť a musely být zavřeny přístavy. Z toho důvodu byla na mnoha místech přerušena těžba uhlí, které je pro Austrálii důležitým vývozním artiklem. Záplavy v Austrálii tak jsou nyní významným faktorem, který přispívá k růstu cen uhlí na světových trzích.

Euro se v závěru obchodování v Tokiu vůči dolaru prodávalo v kurzu 1,3353 USD a proti pondělním hodnotám v New Yorku oslabilo přibližně o 0,1 procenta. Během dne ale kurz jednotné evropské měny přechodně klesl až na 1,3328 USD, což podle části obchodníků mohla způsobit výraznější aktivita na trhu dluhopisů zemí eurozóny.

Dolar vůči japonskému jenu zpevnil o 0,2 procenta na 81,93 JPY, a smazal tak část pondělních ztrát, kdy klesl až na 80,93 JPY. Australský dolar k americkému pak 0,2 procenta odepsal a ustálil se na 1,0146 USD. Pořád ale zůstává silnější než dolar americký.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, přidal 0,1 procenta na 79,206 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK