Počet osobních bankrotů v USA loni dosáhl pětiletého maxima

04.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Počet amerických spotřebitelů, kteří požádali o bankrotovou ochranu před věřiteli, v loňském roce stoupl o devět procent na zhruba 1,53 milionu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za pět let. Informoval o tom americký konkurzní institut (ABI).

Generální ředitel ABI Samuel Gerdano upozornil, že počet žádostí roste navzdory snaze spotřebitelů omezit výdaje a snížit dluhy. "Spotřebitelé si více uvědomují hrozby, které vysoké zadlužení přináší v období slabé ekonomiky," dodal.

Podle univerzitního profesora Roberta Lawlesse, který se zabývá problematikou bankrotů, by začátkem letošního roku mohlo tempo podávání žádostí o ochranu před věřiteli dosáhnout maxima. V celém letošním roce by podle něj počet žádostí mohl mírně klesnout, napsala agentura Reuters.

Růst ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v USA nicméně v listopadu překvapivě stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK