Pražská burza dopoledne posílila téměř o procento

04.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Pražská burza pokračuje v růstu, index PX si dnes kolem 11:00 připsal 0,85 procenta na 1254,0 bodu. Burzy opět táhly vzhůru těžařská NWR a ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie NWR posílily o 1,88 procenta na 292,40 Kč a navíc jednoznačně vedou i v objemu zobchodovaných akcií. "Akciím NWR pomáhají zprávy o záplavách v Austrálii, které by krátkodobě mohly vytvářet tlak na růst světových cen uhlí," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Akcie ČEZ si připsaly 1,44 procenta na 811,50 Kč. Podle Mokoše rostou čtvrtým dnem v řadě a poprvé od 14. října se obchodují nad hladinou 800 Kč. K růstu akcií ČEZ zřejmě přispěl pozitivní obrat na trhu s elektřinou, navíc ČEZ dnes oznámil, že v závěru loňského roku dokončil avizovaný prodej svého podílu v projektu dostavby rumunské jaderné elektrárny Černavoda, a to za za nominální hodnotu (tedy za stejnou hodnotu, v jaké jej ČEZ nabyl). Své stažení z projektu dostavby jaderné elektrárny Černavoda ČEZ oznámil již na konci září s tím, že se nyní hodlá soustředit především na investice v tuzemsku a v zahraničí konsolidovat a rozvíjet současná aktiva, mezi něž patří i ostatní méně rizikové rumunské projekty.

Daří se i bankovnímu sektoru. Akcie Erste Bank si připsaly 0,57 procenta a dostaly se na 900korunovou hranici a o půl procenta na 4461 vzrostly cenné papíry Komerční banky.

Vývoj na okolních burzách je rovněž pozitivní, když polský WIG 20 podle Mokoše sice ztrácí 0,35 procenta, ale rakouský ATX přidává 0,35 procenta a maďarský BUX posiluje o 0,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK