Španělská nezaměstnanost klesla v prosinci poprvé za pět měsíců

04.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 4. ledna (ČTK) - Počet lidí bez práce ve Španělsku za prosinec klesl o čtvrt procenta na 4,1 milionu osob, což byl první pokles za pět měsíců. Uvedlo to dnes španělské ministerstvo práce. Premiér José Luis Zapatero pak dodal, že vláda v minulém roce splnila cíl rozpočtového deficitu. Země se snaží vyhnout dluhové krizi, jaká postihla například Řecko.

Úroky, které vyžadují investoři u španělských vládních dluhopisů, posledních šest měsíců rostly právě kvůli vysoké nezaměstnanosti a obavám investorů z toho, že vláda ztrácí kontrolu nad veřejnými financemi. Strop deficitu pro veřejný sektor byl loni 9,3 procenta hrubého domácího produktu.

Měsíční pokles zaměstnanosti byl za prosinec nejvýraznější od roku 2000. Zapatero předpokládá, že více pracovních míst letos ve španělské ekonomice vznikne, než zanikne. Ekonomka Citi Giada Gianiová ale předpokládá, že nová místa ve španělské ekonomice do příštího roku vznikat nebudou.

"Prosincový údaj je rozhodně lepší, než se předpokládalo, do vytváření míst ale zbývá ještě dlouhý kus cesty," uvedla Gianiová. Zapatero dodal, že vysoká nezaměstnanost bude hlavní starostí vlády i nadále.

Nezaměstnanost v zemi zhoršil kolaps trhu s nemovitostmi a ochromený sektor výstavby. Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí podle posledních dat statistického úřadu dosáhla 19,8 procenta, což je více než dvojnásobek proti průměru Evropské unie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK