Dolar díky statistice posiluje k euru i jenu

04.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiluje k euru i jenu. Americkou měnu podpořily údaje o továrních zakázkách ve Spojených státech za listopad. Kolem 17:20 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,25 procenta na 1,333 USD. Během dne se euro propadlo až na 1,3292 USD. Vůči jenu americká měna stoupla o 0,4 procenta na 82,01 JPY.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že nové zakázky amerických továren v listopadu nečekaně vzrostly a bez započtení odvětví dopravy vykázaly nejvyšší nárůst za osm měsíců. Nejnovější údaje potvrzují, že růst americké ekonomiky na konci roku 2010 zrychlil.

Většina analytiků se domnívá, že dolar bude alespoň v prvním čtvrtletí letošního roku posilovat vůči euru. Důvodem jsou obavy z šíření dluhové krize v eurozóně a výhled silnějšího ekonomického růstu v USA. Loni evropská měna klesla k dolaru o 6,5 procenta a zaznamenala nejvyšší ztráty od roku 2005.

Trhy se nyní soustřeďují na páteční zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA za uplynulý měsíc. Dalším důležitým momentem pro devizový trh bude páteční slyšení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK