Japonské akcie po úterním silném růstu mírně klesly

05.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. ledna (ČTK) - Japonské akcie po úterním silném růstu dnes zůstaly bez větších změn a udržely se v blízkosti předešlého maxima za sedm a půl měsíce. Investoři si po výprodeji na trhu komodit vybírali zisky i z posledního růstu cen akcií, trh však podpořily další příznivé údaje z americké ekonomiky. Ty pomohly k zachování a rozšíření úterních zisků i americkému dolaru.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 10.380,77 bodu. V úterý index vzrostl o 1,7 procenta. Širší index Topix zůstal dnes beze změny.

Japonský trh nadále podporovaly zprávy o pokračujícím oživování americké ekonomiky. Úterní údaje ukázaly, že nové průmyslové zakázky v USA bez započítání dopravních zařízení vzrostly v listopadu nejrychleji za osm měsíců. Růstový trend však kazil pokles akcií firem komoditního sektoru, na něž dolehl úterní výprodej na trhu komodit, v němž prudce klesly ceny ropy, zlata, průmyslových kovů i potravinářských komodit.

Na devizovém trhu si dolar zachoval nebo posílil úterní zisky a podporovala jej nedávná série příznivých údajů z americké ekonomiky. Euro nadále oslabují obavy z pokračování dluhové krize v eurozóně. Pod tlakem úterního korekčního propadu cen komodit oslabil australský dolar.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování zpevnil o 0,2 procenta na 1,3284 USD. Vůči jenu zůstal beze změny na 82,10 JPY a jeho index vůči koši šesti měn posílil o 0,1 procenta. Australský dolar k americkému klesl o 0,2 procenta a navázal na úterní propad o více než jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK