Portugalsko prodalo další dluhopisy, ale s mnohem vyšším úrokem

05.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 5. ledna (ČTK) - Portugalsko dnes úspěšně umístilo pokladniční poukázky za půl miliardy eur (asi 12,4 miliardy Kč), muselo však nabídnout mnohem vyšší úrok, aby byl o cenné papíry dostatečný zájem. Vracejí se tak obavy, že náklady na obsluhu dluhu se Portugalsku zvýší na nepřijatelnou úroveň a Lisabon bude nucen požádat o zahraniční pomoc, jako to učinilo už Řecko a Irsko.

Průměrný úrok, který je s pokladničními poukázkami spojen, vystoupil na 3,7 procenta. To je skoro dvojnásobek sazby, za kterou Portugalsko prodávalo srovnatelné papíry v minulé aukci. Ta se konala v září a Lisabon tehdy platil úrok dvě procenta. Lépe je dramatický růst nákladů na obsluhu dluhu poznat ze srovnání se stavem před rokem. Tehdy stačilo investorům za srovnatelné pokladniční poukázky nabídnout úrok 0,6 procenta.

Za poslední rok se v eurozóně mnohé změnilo. Na začátku roku 2010 byly ještě všechny členské země schopny plnit závazky a obsluhovat dluh. To ale trvalo jen do jara, kdy se v potížích jako první člen eurozóny ocitlo Řecko. Od té doby musely platit vyšší úrok i další země na periferii eurozóny, protože investoři požadují vyšší prémii za to, že budou riskovat peníze na nákup dluhopisů příliš zadlužených zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK