Starorolský porcelán je v insolvenci, dluží přes 45 mil.Kč

05.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 5. ledna (ČTK) - Producent užitkového porcelánu, Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary, je na vlastní žádost v insolvenci. Do úpadku se dostal proto, že závazky porcelánky po splatnosti delší než 30 dnů přesáhly 45,5 milionu korun. Společnost, která zaměstnává asi 184 lidí, žádá o reorganizaci a chce zachovat výrobu. Insolvenční řízení dnes zahájil Krajský soud v Plzni a informaci zveřejnil v insolvenčním rejstříku.

Závazky společnosti vůči zajištěným věřitelům dosáhly 31,1 milionu korun. Mezi největší věřitele porcelánky patří společnost BOURG Company, jíž firma dluží zhruba 12,9 milionu korun, Ymerys Tableware (asi 7,2 mil. Kč) a First Assets Finance (přes 4,9 mil. Kč). Závazky Starorolského porcelánu z obchodních vztahů a záloh nezajištěných věřitelů přesáhly 8,9 milionu korun. Největším věřitelem je Karlovarská teplárenská, jejíž pohledávka je přibližně dva miliony korun.

Starorolský porcelán má i závazky vyplývající z pracovněprávních vztahů vůči zaměstnancům, které se pohybují kolem čtyř milionů korun. Dluží rovněž zdravotním pojišťovnám, správě sociálního zabezpečení i finančnímu úřadu. Na druhou stranu pohledávky porcelánky vůči jejím dlužníkům činí zhruba 13,1 milionu korun. Tržní hodnota majetku porcelánky podle insolvenčního návrhu dosahuje 29,4 milionu korun a účetní hodnota jeho majetku je pak uváděna 106,7 milionu korun.

Vedení společnosti v návrhu na zahájení insolvenčního řízení uvádí, že mezi příčiny situace, v níž se porcelánka ocitla, patří růst nákladů a především zdražování energií, dále vývoj kurzu koruny a krize na trhu s porcelánem. Přesto plán prodeje Starorolského porcelánu pro letošek počítá s dodávkami minimálně 251.000 kusů bílého a dekorovaného porcelánu měsíčně. Jeho výroba a prodej je zajištěn restrukturalizací pohledávek vůči věřitelům spočívající v prominutí části dluhu nebo v odkladu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK