Rozpočtový deficit Irska loni dosáhl 18,7 miliardy eur

05.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 5. ledna (ČTK) - Rozpočtový deficit Irska loni dosáhl 18,745 miliardy eur (zhruba 466,2 miliardy Kč), což je v souladu s plánem vlády, ale pořád ještě největší schodek ze všech členských zemí eurozóny. Ukázala to dnes předběžná statistika, v které není započtena pomoc bankám. Schodek odpovídá téměř 12 procentům hrubého domácího produktu Irska.

Pokud se ale připočte zhruba 31 miliard eur (asi 771 miliard Kč), které Irsko vynaložilo na záchranu svých tří hlavních bank, schodek rozpočtu dosáhne přibližně 32 procent hrubého domácího produktu. To je v poválečné historii Evropy naprosto nevídané.

Začlenění finanční pomoci bankám do rozpočtového schodku vyžadují pravidla Evropské unie a Irsko s nimi musí počítat. V konečné zprávě už se tedy odrazí i tato data. Vláda už dříve uvedla, že náklady na pomoc budou rozloženy do deseti let. Pravidla EU přitom vyžadují, aby schodek rozpočtu nebyl vyšší než tři procenta HDP.

Právě krize irského bankovního sektoru způsobila, že země se dostala do vážných problémů. V době finanční krize se totiž Dublin za tamní banky zaručil prakticky v neomezeném rozsahu. Irsku se zhoršil jeho úvěrový profil a obezřetní investoři začali s nákupem irských dluhopisů vyžadovat i vyšší rizikovou prémii.

V listopadu už byl tlak na irské státní finance tak velký, že země byla nucena požádat o zahraniční pomoc. Tu zorganizovala Evropská unie spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Irsko má po splnění určitých podmínek možnost čerpat až 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč).

Výměnou za finanční pomoc musel Dublin věřitelům slíbit, že nejpozději do roku 2015 srazí deficit na tři procenta HDP, jak vyžadují pravidla. Aby toho dosáhnul, musel tamní kabinet schválit rozsáhlé výdajové škrty, které sníží životní úroveň obyvatel. Součástí opatření je mimo jiné propouštění ve státní správě a zvýšení daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK