Japonské akcie díky oslabení jenu vzrostly na maximum za 8 měsíců

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes obnovily silný růst a jejich hlavní index se dostal nejvýše za téměř osm měsíců. Vzhůru je poslalo oslabení jenu vůči dolaru, který ve středu zpevnil díky údajům o výrazném přírůstku pracovních míst v americkém soukromém sektoru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o o 1,4 procenta na 10.529,76 bodu. Dostal se tak nejvýše od 14. května a prorazil klíčovou psychologickou bariéru 10.500 bodů.

Dolar k jenu získal ve středu 1,5 procenta a slabšího jenu využili investoři v Tokiu k nákupům akcií japonských vývozců. Akcie automobilky Toyota a výrobce elektroniky Hitachi stouply o více než dvě procenta.

Obchodní aktivita v Tokiu se výrazně zvýšila, protože na akciový trh přicházejí noví investoři. Přitahují je zejména vyhlídky na zrychlené oživení světové ekonomiky.

Na devizovém trhu si dolar zachoval středeční zisky, v nichž vůči jenu posílil nejvíce za více než tři měsíce a k euru získal přes jedno procento. Zpráva, podle níž soukromý sektor v USA vytvořil v prosinci téměř 300.000 pracovních míst, naznačila, že trh práce začíná konečně oživovat, a naladila investory na příznivé výsledky klíčové páteční statistiky o prosincovém vývoji celkové zaměstnanosti.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování mírně posílil na 1,3141 USD. Vůči jenu zůstal na středečním newyorském závěru 83,25 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn se udržel na 80,274 bodu a výrazně posílil z úrovně 78,775 bodu před týdnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK