Šéf SB Zoellick vyzval G20 ke krokům proti potravinové krizi

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Skupina nejvýznamnějších zemí světa G20 by se měla dohodnout na programu řešení hrozící potravinové krize a přijmout kroky, které zajistí dostatek potravin pro ohrožené obyvatelstvo chudých zemí. V dnešním vydání listu Financial Times to uvedl šéf Světové banky Robert Zoellick. Za nejlepší nástroj zajištění dostatku potravin označil Zoellick volné trhy a postavil se proti zákazům vývozu a kontrole cen, které podle něj situaci jen zhoršují.

"Správnou odpovědí na rozkolísanost cen potravin není perzekvovat nebo blokovat trhy, ale lépe je využívat," napsal Zoellick. Ocenil záměr francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho umístit otázku cen a zajištění potravin na první místo v seznamu priorit letošního francouzského předsednictví G20.

Světové ceny potravin v prosinci v průměru překonaly rekordy z roku 2008 a vystoupily nejvýše za minimálně 20 let, sdělila v úterý Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Rekordní ceny obilnin před třemi lety vyvolaly v řadě chudých zemí nepokoje a hladové bouře. Vysokými cenami potravin jsou chudí ohroženi nepoměrně více než lidé ve vyspělých zemích, protože potraviny tvoří velkou většinu jejich životních nákladů. FAO upozornila, že ceny mohou v případě přetrvání nepříznivého počasí v klíčových oblastech vzrůst ještě výše.

Zoellick přišel s devíti návrhy, jejichž uskutečňováním může G20 zmírnit dopad vysokých cen na chudé a zabránit humanitárním krizím. Doporučil zejména zvýšit veřejný přístup k informacím o obilných zásobách, zlepšit dlouhodobé předpovědi počasí v rozvojovém světě, hlouběji pochopit vztah mezi světovými a místními cenami v chudých zemích či vytvořit malé pohotovostní humanitární rezervy, které by nepoškozovalo místní producenty.

Za důležitou šéf Světové banky označil dohodu na přístupu k zákazům vývozu, k jakému se například loni kvůli výpadku úrody obilí uchýlilo Rusko. Ideální by podle něj bylo, kdyby země žádné takové zákazy neuvalovaly, protože se jimi cenové pohyby ještě zesilují. Členové G20 by se však měly alespoň dohodnout na tom, že z těchto zákazů vyjmou humanitární pomoc. G20 by také jako alternativu zákazům vývozu a byrokratickému zmrazování cen mohla nabídnout místně uzpůsobené programy rychlé finanční podpory pro nákupy potravin v zahraničí, uvedl Zoellick.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK