Zakázky německého průmyslu v listopadu vzrostly o 5,.2 procenta

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. ledna (ČTK) - Zakázky průmyslových podniků v Německu v listopadu proti předešlému měsíci vzrostly o 5,2 procenta, což bylo mnohem více, než se čekalo. Růst byl nejrychlejší za deset měsíců a vedly jej zakázky z nových tržních ekonomik, oznámilo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Ekonomové podle agentury Reuters v průměru čekali zvýšení jen o 0,9 procenta. V říjnu průmyslové zakázky vzrostly o 1,6 procenta.

Ministerstvo považuje nečekaně silný růst za dobrou předzvěst do celého roku. "Z hlediska zakázek začíná průmysl nový rok v dobré formě," uvádí se ve sdělení úřadu. Ministerstvo připustilo, že listopadový nárůst podpořil zvýšený podíl jednotlivých velkých zakázek, i bez nich však byl nárůst výrazný, dodalo.

Zatímco domácí zakázky stouply jen o 1,5 procenta, zahraniční vzrostly o 8,2 procenta. Zakázky zemí eurozóny však klesly o 1,4 procenta a ze zbytku světa naopak narostly o 14,8 procenta. Z toho poptávka zemí mimo euro po investičním zboží vyskočila o téměř 22 procent, což naznačuje, že růst německého průmyslu je do značné míry závislý na prodeji produktů těžkého strojírenství dynamickým rozvojovým zemím jako Čína neb Indie.

Zakázky posledních dvou měsíců v meziročním srovnání byly vyšší o 18 procent. Z toho domácí objednávky vzrostly o 13 procent a zahraniční o téměř 23 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK