Agrofert chce koupit AGRO Jevišovice, transakci posuzuje ÚOHS

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. ledna (ČTK) - Skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše chce koupit jeden z největších tuzemských zemědělských podniků AGRO Jevišovice, a.s. Fúzi začal posuzovat antimonopolní úřad. ČTK to zjistila na jeho webových stránkách. Součástí transakce je také ovládnutí společnosti CITONICE AGRO, a.s.

Skupina Agrofert má podle oznámení na webových stránkách antimonopolního úřadu po schválení fúze získat nad oběma firmami výlučnou kontrolu prostřednictvím kroměřížské společnosti NAVOS, a.s. Akciová společnost Navos vznikla v roce 1994. Věnuje se výrobě krmných směsí nebo nákupu a prodeji zemědělských komodit. K 1. lednu fúzovala se společnostmi Silagra CZ a Milkagro.

ÚOHS ve správním řízení bude posuzovat dopad spojení na oblast produkce a prodeje rostlinných zemědělských komodit, chovu a prodeje hospodářských zvířat, výroby a prodeje krmných směsí, skladování rostlinných komodit a prodeje nezpracovaného mléka. Řízení k fúzím trvají obvykle zhruba měsíc. Aktuálně ÚOHS posuzuje také další dvě akvizice skupiny ve výrobě masa. Jde o akvizice firem Animalco a Procházka holding.

Agrodružstvo Jevišovice hospodaří na zhruba 9000 hektarech půdy. Známé je zejména chovem krokodýlů. Podle informací z médií se loni ocitlo ve finančních problémech.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni dokončil akvizici největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group, patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK