Na pracovníky dřívějšího vedení OP budou podány desítky žalob

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 6. ledna (ČTK) - Desítkám žalob budou muset čelit zástupci dřívějšího vedení i managementu zkrachovalého Oděvního podniku (OP). Právníci v nich hodlají napadnout například nevýhodné prodeje zboží, ale i vyplácení odměn. ČTK to dnes řekl olomoucký advokát Petr Dítě, který žaloby nyní připravuje jako právní zástupce insolvenčního správce OP. K těmto krokům se správce rozhodl na základě výsledků forenzního auditu. Cílem žalob je získat zpět peníze pro věřitele.

"Žaloby se obecně týkají zboží, které bylo nevýhodně prodáno ke škodě Oděvního podniku. Týkají se také služeb, které byly nevýhodně podniku poskytnuty, ale i dalších obchodních případů," uvedl advokát. Doplnil, že čtvrtá kategorie žalob, které bude čelit vedení společnosti, se týká například neoprávněně vyplacených odměn.

Největší počet žalob chystají právníci kvůli nevýhodnému prodeji obleků. Konkrétní jména advokát dosud sdělit nechtěl. "Nyní připravujeme podklady, konkrétní osoby zatím nevím," doplnil.

První várku takzvaných odpůrčích žalob, které napadají neúčinnost právních úkonů dřívějšího vedení, obdrží brněnský krajský soud do 25. ledna. Podány totiž musejí být do jednoho roku od zjištění úpadku firmy. Právníci však po této lhůtě budou pracovat i dále a chystat budou další žaloby. Zástupci tehdejšího vedení firmy se k chystaným krokům nechtějí vyjadřovat. "Tuto informaci (o žalobách) nemám a nemůžu k tomu nic říct," řekl deníku E15 Milivoj Žák, který v minulosti působil jako obchodní náměstek a generální ředitel OP. Od července 2008 až doposud je předsedou představenstva.

Žaloby se rozhodl přichystat insolvenční správce Jaroslav Svoboda ve spolupráci s brněnským krajským zastupitelstvím kvůli výsledkům forenzního auditu, který loni zpracoval A&CE Audit. Jeho závěry jsou zatím neveřejné. Podle soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, který má kauzu na starosti, je to kvůli obsaženým citlivým údajům. Využívat by je totiž měli nejen právníci při přípravě žalob, ale i policie při svém vyšetřování. "Shodli jsme se proto na tom, že zatím tyto závěry forenzního auditu nebudou zveřejňovány, aby nedošlo k narušení průběhu těchto vyšetřování," řekl dnes ČTK soudce Kozák.

Projednání žalob by měli sledovat především věřitelé zkrachovalého podniku. V případě úspěchu by se totiž mohl do OP vrátit dříve z firmy vyvedený majetek. "Zájem soudu, správního zástupce i můj je ten, aby jsme nesnižovali uspokojení věřitelů, ale naopak navýšili majetek úpadce a aby lidově řečeno přitekly peníze zpět do společnosti," doplnil Dítě.

Oděvní podnik byl od května loňského roku v konkurzu. Rozhodnutí o přeměně reorganizace na konkurz ale v prosinci zatím nepravomocně zrušil soud. Kvůli tomu se zastavil prodej majetku, z něhož budou hrazeny nároky věřitelů. Další odklad přitom zřejmě znamená, že hodnota majetku oděvního podniku bude dále klesat. Ještě loni v lednu měl podnik podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, nyní to může být o stovky milionů méně.

V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí. Na začátku září už to bylo pouze kolem 490 lidí.

Alena Petrželová orv jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK