El País: Čína koupí španělské dluhopisy za šest miliard eur

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 6. ledna (ČTK) - Čína je připravena koupit dluhopisy španělské vlády a hodlá do nich investovat zhruba tolik, co už dohromady investovala do nákupu dluhopisů řecké a portugalské vlády. Napsal to dnes španělský list El País, který se odvolává na zdroje z tamní vlády. Podle nich by tak mělo jít o částku asi šest miliard eur (zhruba 17 miliard Kč).

Ve Španělsku byl v minulých třech dnech na návštěvě místopředseda čínské vlády Li Kche-čchiang. Slib investovat zmíněných šest miliard eur dal prý Li na schůzce se španělskými činiteli. Španělská vláda se ale k obsahu článku v El País nechtěla vyjadřovat.

Náměstek čínského ministra obchodu Kao Chu-čcheng pak v jiném článku řekl, že Čína zvyšuje nákupy dluhopisů vybraných evropských vlád. Kao, který místopředsedu vlády na cestě provázel, zmínil i dluhopisy španělské vlády.

Kao ve stanovisku zveřejněném na internetové stránce svého úřadu sdělil, že Čína má důvěru nejen ve španělský, ale obecně v evropský finanční trh. Čína podle něj zároveň věří, že trhy budou schopny si s evropskou dluhovou krizí poradit.

Místopředseda čínské vlády v rámci své evropské cesty navštíví také Velkou Británii a Německo. Informace, které španělský list přinesl, jsou téměř totožné s těmi, které už tento týden otiskl. Dnes ale noviny poprvé zmínily i konkrétní částku.

Španělsko se v posledních týdnech ocitá pod stále větším tlakem úvěrových trhů, které se obávají, že Madrid by mohl být nucen požádat o zahraniční pomoc stejně, jako to loni učinilo Řecko a Irsko. Tyto dvě země mají dohodnuto čerpání mnoha miliard eur od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Španělsku se zatím daří prodávat státní dluhopisy bez větších problémů, avšak musí za ně platit mnohem vyšší úrok než dříve. V podobné situaci je ale také Portugalsko, u něhož ekonomové vidí mnohem větší pravděpodobnost, že bude nuceno žádat o záchranný úvěr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK