Ropa kvůli statistice opět zlevňuje, Brent je pod 95 dolary

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes neudržely růst z předchozího dne a vrátily se k poklesu. Ten byl částečně reakcí na horší statistiku z amerického trhu práce, která ukázala nečekaný růst počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Data podle ekonomů nijak nemění obraz lepšícího se stavu americké ekonomiky, obchodníci ale chtějí i tak počkat na páteční data o celkové nezaměstnanosti.

Krátce po 17:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 94,60 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší o více než jedno procento. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodávala za zhruba 88,10 USD, a vykazovala tak více než dvouprocentní pokles.

"Trhy podle našeho názoru nyní čekají, zda bude jednoznačně potvrzeno oživení na trhu práce," poznamenal ekonom v makléřské společnosti Nomura Securities International Zach Pandl. Podle něj se dá čekat, že čísla budou příznivá

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za poslední týden vzrostl asi o 18.000 a po sezonním přepočtu dosahoval asi 409.000. Jde o první nárůst za posledních pět týdnů. Analytici očekávali růst pouze na 400.000. Ve čtyřtýdenním průměru ale hlavní údaj stále vykazuje sestupnou tendenci.

Dnešní údaje tudíž nebyly zdaleka tak příznivé jako ve středu, kdy jedna z organizací uvedla, že počet pracovních míst v americkém soukromém sektoru v prosinci vzrostl skoro o 300.000. To bylo asi třikrát tolik, co čekali analytici. Část z nich pak začala zlepšovat odhady růstu pracovních míst, které ukáže páteční statistika.

Cena ropy ale dnes neměla mnoho důvodů k růstu ani kvůli statistice z Evropy. Zveřejněna byla data o spotřebitelské důvěře a indikátory důvěry v ekonomiku, kde byly výsledky dost rozpačité. První index v prosinci klesl z listopadového maxima za 35 měsíců, zatímco druhý vystoupil nejvýše za 38 měsíců.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 94,60 95,50 New York - Nymex WTI únor 88,13 90,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK