Euro se propadlo na pětitýdenní minimum vůči dolaru

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na pětitýdenní minimum vůči americkému dolaru. Ten byl podpořen příznivými údaji o vývoji ekonomiky Spojených států. Jednotná evropská měna naopak zůstává pod tlakem kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně.

Kolem 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o procento na 1,3017 USD. Předtím kleslo až na 1,3013 USD, napsala agentura Reuters.

Personální agentura ADP Employer Services ve středu uvedla, že soukromí zaměstnavatelé v USA vytvořili v prosinci nejvíce pracovních míst od roku 2001. Oficiální zprávu o prosincovém vývoji zaměstnanosti v USA zveřejní v pátek vláda. Podle obchodníků bude tato zpráva klíčová pro další vývoj kurzu dolaru.

"Máme tu pozitivní vývoj ekonomiky USA ukazující na udržitelnější oživení, zatímco investoři zůstávají znepokojeni ohledně vývoje v Evropě," uvedl analytik Lee Hardman ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. "Trh v pátek očekává velmi dobré údaje o zaměstnanosti (v USA), ale tyto odhady mohou být přehnané. Je tu tedy prostor pro zklamání," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK