Řecký premiér vidí rostoucí podporu společným dluhopisům eurozóny

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. ledna (ČTK) - Myšlenka společných dluhopisů eurozóny, jak ji koncem loňského roku předestřel šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker spolu s italským ministrem financí Giuliem Tremontim, zřejmě získává stále větší podporu. Řekl to dnes řecký premiér Jorgos Papandreu. Své původní odmítavé stanovisko je údajně ochotna přehodnotit Francie, není ale jasné, zda by mohlo odmítavý postoj změnit i Německo.

Pokud by vznikly společné dluhopisy za celou eurozónu, mohly by pomoci snížit náklady na obsluhu dluhu v těch zemích, které mají největší potíže. Jsou to převážně země na okraji eurozóny, jako je Řecko a Portugalsko, ale také například Itálie.

"Narůstá podpora emise dluhopisů eurozóny jako finančního nástroje, který by Evropě mohl pomoci splnit její cíle," podotkl Papandreu k návrhům Junckera a Tremontiho. "Dluhopisy eurozóny pomohou snížit rostoucí napětí na trzích státních dluhopisů. Nejsou ale náhražkou za nutné změny, které v současné době provádíme v jednotlivých zemích, včetně té mojí," poznamenal řecký premiér.

Papandreu svá slova pronesl v Paříži, kde se zúčastnil mezinárodního sympozia k vyhlídkám ekonomiky. Společně vydávané dluhopisy by podle Papandrea mohly pomoci překonat krizi kolem státních dluhů, která eurozónu trápí. Konference se zúčastnil i francouzský premiér François Fillon, podle něhož ale nynější krize není krizí eura. To podle něj zůstává pevnou měnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK