Majitelé dluhopisů by se podle EK měli podílet na záchraně bank

06.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. ledna (ČTK) - Evropská komise dnes představila plán, který by mohl přinutit majitele bankovních dluhopisů, aby se podíleli na nákladech na záchranu bankovního sektoru. Záměr komise, jehož cílem je chránit peníze daňových poplatníků, však podle agentury AP čelí významným překážkám.

Návrh by mohl regulátorům v jednotlivých členských zemích Evropské unie poskytnout pravomoc přimět majitele dluhopisů, aby souhlasili se snížením hodnoty svých pohledávek. Tento plán je součástí širšího balíku opatření, jež mají regulátorům zajistit nástroje pro řešení bankovních krizí.

"Musíme vytvořit systém, který zajistí, že Evropa bude dobře připravena na řešení kolapsů bank řádným způsobem, aniž by byli daňoví poplatníci opět nuceni hradit náklady," uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Návrh se však podle představitelů Evropské unie pravděpodobně nestane evropskou směrnicí dříve než v roce 2013. Musí být schválen členskými zeměmi EU a Evropským parlamentem. V případě schválení by navíc nová pravidla zřejmě nebyla zavedena okamžitě, ale postupně, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK