ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský listopad

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský listopad. V říjnu průmyslová výroba zpomalila meziroční růst na 6,9 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 12,4 procenta. Stavebnictví v říjnu meziročně zmírnilo pokles na 1,4 procenta ze zářijového revidovaného poklesu o 5,1 procenta.

Výsledek průmyslu byl v říjnu slabší než v předchozích měsících, avšak svůj vliv měl podle analytika ČSOB Petra Dufka nižší počet pracovních dní. "Celkový růst o necelých sedm procent je ovšem pořád velmi dobrý výsledek. Oživení pokračuje, ČR se veze na vlně zahraniční - především německé - poptávky," uvedl.

Fakt, že rychlost poklesu stavebnictví již zpomaluje, není podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové dána ani tak tím, že by se situace lepšila, ale spíš tím, že již nemá kam dál klesat. "Srovnávací základna z roku 2009 je již tak nízká, že opticky to vypadá na zmírnění poklesu," dodala. Podle Dufka je za útlumem odvětví hlavně omezování investic státu i soukromých investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK