Japonské akcie mírně stouply, Nikkei na novém maximu za 8 měsíců

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes zůstaly bez větších změn a jejich hlavní index nakonec nepatrně stoupl na nové maximum za osm měsíců. Investoři před údaji z amerického trhu práce zachovávali opatrnost. Na devizovém trhu euro dál oslabovalo a sestoupilo nejníže za čtyři měsíce.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,1 procenta na 10,541,04 bodu, novou nejvyšší úroveň od 14. května, kdy byl o deset bodů výše. Širší index Topix získal 0,2 procenta.

Tokijská burza zůstávala v úzkém rozpětí, protože trh po rozporných dílčích zprávách z trhu práce čeká na klíčové údaje o tvorbě pracovních míst v americké ekonomice. Trh oslaboval pokles cen komodit, to však vyrovnával růst čínských akcií.

Na asijském devizovém trhu dolar před zprávou o zaměstnanosti dál rostl a euro vůči němu kleslo na čtyřměsíční minimum. Americkou měnu podporovaly naděje na dnešní příznivé údaje, které by měly signalizovat zrychlené oživení největší ekonomiky světa. Euro bylo pod tlakem dalšího oslabování na trhu vládních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny.

Euro k dolaru se propadlo až pod 1,30 USD na 1,2965 USD, nejníže od poloviny září. Dolar k jenu zůstal na 83,35 JPY a dolarový index vůči koši šesti měn stoupl o 0,1 púrona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK