Německý export v listopadu mírně stoupl, tržby klesly

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. ledna (ČTK) - Německý export v listopadu meziměsíčně stoupl o 0,5 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Růst vývozu tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,8 procenta. Úřad rovněž uvedl, že maloobchodní tržby v Německu v listopadu meziměsíčně klesly o 2,4 procenta. Analytici počítali s nepatrným růstem.

Německý dovoz v listopadu stoupl o 4,1 procenta. Přebytek německé obchodní bilance se tak snížil na 11,8 miliardy eur (290 miliard Kč) z říjnových 14,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

"Maloobchodní tržby jsou na první pohled zklamáním, je ale zapotřebí opatrnost, protože tato čísla bývají často opravována," uvedl analytik Klaus Schrüfer ze společnosti SEB. "Stoupající dovoz je známkou toho, že domácí poptávka oživuje," dodal Holger Sandte z firmy West LB.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Ministr hospodářství Rainer Brüderle o víkendu uvedl, že německá ekonomika v loňském roce pravděpodobně stoupla nejprudším tempem od sjednocení země v roce 1990.

Podle zpráv německých médií Brüderle odhaduje loňský růst na minimálně 3,6 procenta. V roce 2009 se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK