Slovensko zastavilo prodej vajec a drůbežího masa z Německa

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. ledna (ČTK) - Slovenské ministerstvo zemědělství dočasně pozastavilo prodej vajec a drůbežího masa německého původu. Úřady už zahájily kontroly, zda se do země nedovezly potraviny, v nichž by se nacházel rakovinotvorný dioxin. Tato nebezpečná látka v Německu kontaminovala až 3000 tun krmného tuku pro zvířata, kvůli jejímu výskytu ve vejcích a mase nechaly tamní úřady preventivně zavřít přes 4700 farem a drůbežáren.

"Ministerstvo zemědělství v reakci na zprávy o výskytu nebezpečné látky dioxin v potravinách nařídilo Státní veterinární a potravinové správě celoplošní kontrolu v obchodech a velkoobchodních skladech. Dokud nebudou známy výsledky laboratorních testů, prodej vajec a drůbežího masa německého původu je dočasně pozastaven," informovalo ČTK ministerstvo. Kontroloři by se podle úřadu měli zaměřit také na další potraviny dovážené z Německa.

Kontaminované výrobky se v obchodech zatím nenašly. "Kontrola už začala. Výrobky, které jsme v prodejnách našli, byly z jiných oblastí Německa než z těch, kde se dioxin objevil. Takže by měly být v pořádku," řekl pro dnešní Hospodárske noviny mluvčí veterinární správy Milan Matúš.

Kontroly potravin dovážených z Německa začaly také v Česku. Prezident Agrární komory Jan Veleba ve čtvrtek vyzval orgány státní správy, aby zakázaly až do vyšetření případu dovozy vepřového masa a vajec z Německa. Státní veterinární správa ČR ale tvrdí, že o uzavření hranic členského státu EU může rozhodnout pouze Evropská komise.

Německé úřady nebezpečnou látku objevily ve 13 z 16 spolkových zemích. Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se velmi pomalu rozkládá. Dobře se váže na tukové tkáně v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může podle odborníků způsobit vážné zdravotní poruchy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK