Koruna dopoledne oslabila vůči euru, výrazněji k dolaru

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabila k euru i vůči dolaru. K euru se po 10:00 proti čtvrtečnímu závěru obchodovala slabší o pět haléřů na 24,67 Kč/EUR, k dolaru si pohoršila o více než desetihaléř na 19 korun za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Vývoj kurzu koruny je tento týden podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka téměř shodný se změnami kurzu eura vůči dolaru. "Americká měna si opět připsala zisky a pronikla pod 1,3000 USD/EUR. Překonání této hranice další výrazný pohyb nespustilo, postup je mírnější a momentálně se obchoduje na 1,2980. Trh zatím vyčkává na data z trhu práce," uvedl Vlk.

Údaje o listopadové průmyslové výrobě v Česku kurz koruny neovlivnily, přestože její vysoký růst překonal odhady. "Na druhou stranu možná díky silným domácím číslům koruna odolává negativnímu vlivu zvenčí. Na evropských akciových trzích totiž sledujeme pokles, který se začíná projevovat i na forintu a zlotém," poznamenal Vlk.

Český statistický úřad dnes oznámil, že průmyslová výroba loni v listopadu meziročně zrychlila růst na 15,9 procenta po říjnovém zvýšení o 6,9 procenta. Výsledek podpořila skutečnost, že loňský listopad měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc předloňského roku. Podle analytiků jsou listopadová čísla mimořádně pozitivní a za celý loňský rok předpokládají růst průmyslové výroby zhruba o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK