Prodej VW v Číně loni stoupl o více než třetinu na nový rekord

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. ledna (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen v loňském roce zvýšila prodej v Číně o 37 procent na rekordních 1,92 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se plánuje stát největším výrobcem automobilů na světě.

"Růst na čínském automobilovém trhu překonal všechna očekávání," uvedl podle agentury DPA šéf čínských aktivit VW Thomas Neumann. Dodal, že ačkoli je v letošním roce potřeba očekávat určité zpomalení čínského trhu, počítá Volkswagen v Číně v příštích letech s dobrými výsledky.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Největší americká automobilka General Motors v úterý oznámila, že v loňském roce zvýšila svůj prodej v Číně o zhruba 29 procent na 2,35 milionu vozů. Podle agentury Reuters se tak stala prvním zahraničním výrobcem automobilů, jehož roční prodej na čínském trhu překonal hranici dvou milionů vozů.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Škoda Auto minulý měsíc oznámila, že od roku 2013 začne v Číně vyrábět svůj model Yeti. Půjde již o čtvrtý typ vozu, který automobilka dodá na čínský trh.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK