Německá průmyslová výroba klesla v listopadu víc, než se čekalo

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu klesla v listopadu proti předešlému měsíci o 0,7 procenta a oslabila výrazněji, než se čekalo. Dolů ji stáhl propad ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví i energetice, sdělilo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadli v průměru pokles produkce o 0,2 procenta. Průmysl tím smazal část prudkého říjnového vzestupu v tempu tří procent.

Produkce zpracovatelského průmyslu se snížila o 0,6 procenta, z toho výroba zboží dlouhodobé spotřeby klesla o 3,1 procenta. Produkce energie oslabila o 2,4 procenta a stavebnictví vykázalo oslabení o 1,1 procenta.

Zakázky průmyslových podniků, které naznačují budoucí vývoj, v listopadu podle čtvrtečních údajů vzrostly o 5,2 procenta, nejrychlejším tempem za deset měsíců. Růst vedly zakázky ze zemí mimo eurozónu, zejména z rozvíjejících se ekonomik.

Průmyslová výroba posledních dvou měsíců byla v meziročním srovnání vyšší o 11,7 procenta. Z toho produkce zpracovatelského sektoru vzrostla o 13,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK