Novým šéfem Obamových ekonomických poradců se stane Sperling

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. ledna (zpravodaj ČTK) - Novým šéfem ekonomických poradců amerického prezidenta Baracka Obamy se stane Gene Sperling, který tuto pozici zastával již za prezidenta Billa Clintona. Informovala dnes o tom americká média. Hlavním Sperlingovým úkolem bude najít lék na vysokou nezaměstnanost, která Spojené státy sužuje již delší dobu.

Dnešní statistika nicméně naznačila obrat k lepšímu. V prosinci míra nezaměstnanosti klesla na 9,4 procenta, což je nejméně od května 2009. Stále nicméně jde o vysoké číslo. Před nedávnou hlubokou recesí se míra nezaměstnanosti v zemi pohybovala kolem pěti procent.

Dvaapadesátiletý Sperling střídá Lawrence Summerse, který se vrátil na akademickou půdu. Dosud radil ministru financí Timothy Geithnerovi. Za jeho přednost se považuje schopnost dobré komunikace se zákonodárci a politickými kruhy. "V okamžiku, kdy Kongres kontroluje opoziční strana, je tato dovednost kromobyčejně důležitá," řekl rozhlasové stanici NPR Robert Greenstein z liberálního institutu Centrum pro rozpočtové a politické priority.

Za Clintona se Sperling šéfem jeho ekonomických poradců stal v roce 1997. Ještě předtím hrál důležitou roli při tvorbě zákona z roku 1993, jehož účelem bylo snížení rozpočtového deficitu. V roce 1997 zase dosáhl s Kongresem vedeným republikány kompromisní dohody o vyrovnaném rozpočtu.

Sperling přitom není prvním ostříleným veteránem z Clintonovy éry, na kterého Obama po nedávné porážce od republikánů v parlamentních volbách vsadil. Ve čtvrtek již jmenoval šéfem svým poradců bankéře Williama Daleyho, který za Clintona byl ministrem obchodu. Šéf Bílého domu nyní rekonstruuje svůj tým. Jeho nová sestava jej dovede k prezidentským volbám v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK