České dráhy chtějí letos zvýšit investice do vlaků na 7,1 mld. Kč

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - České dráhy plánují letos zvýšit investice do modernizace vlaků na nejméně 7,1 miliardy korun. Mohou ale rozsah investic zvýšit až na 8,6 miliardy korun, pokud si zajistí financování nových projektů a dostanou k nim souhlas od představenstva firmy. Loňské investice do kolejových vozidel dráhy odhadují na 5,6 miliardy korun. Novinářům to řekl náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek při dnešním křtu modernizované lokomotivy známé pod názvem "Brejlovec".

Pro letošní rok České dráhy počítají s tím, že do provozu začnou uvádět 75 nových souprav příměstských vlaků City Elefant a 33 regionálních motorových vozů RegioShuttle od společnosti Stadler. Pro dálkovou dopravu firma do poloviny roku nasadí 110 vylepšených rychlíkových vozů, které dopravce rovněž představil na dnešním křtu Brejlovce.

Pro cestující tyto vylepšené vozy nabízejí především mnohem pohodlnější interiér, uvedl Blažek. Textilní potahy sedadel v nich nahradily dřívější koženkové, renovací prošlo mimo jiné i sociální zařízení. Dráhy takovou nepříliš zásadní opravu vagonů nazývají humanizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK