Akcie na pražské burze rostly v prvním týdnu o 1,51 procenta

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze v prvním letošním týdnu rostly, index PX přidal 1,51 procenta na 1243,3 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly akcie těžební společnosti NWR, naopak nejvíce oslabovaly akcie Erste Bank. Vyplývá to z výsledků burzy.

"První týden v novém roce byl na akciových trzích optimistický a řada akciových indexů dosáhla během týdne nová 2,5letá maxima. Optimismus živí očekávání solidního ekonomického růstu v letošním roce, které výrazně nezchladila ani páteční slabší čísla z trhu práce v USA. Pražská burza se nevyhnula optimistickému trendu," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář

Největší růst zaznamenala společnost NWR, která proti minulému posílila o 13 procent na 305,50 Kč. Za růstem stojí podle Sklenáře především pokračující růst ceny uhlí na světových trzích, ke kterému pomáhají přetrvávající rozsáhlé záplavy v Austrálii.

Dařilo se také akciím společnosti ČEZ, které přidaly 7,2 procenta na 839 Kč, a po téměř třech měsících se dostaly opět nad hranici 800 Kč. Vedle celkově pozitivní nálady se projevil také částečný přesun investorů z akcií polských energetik do akcií ČEZ.

Naopak nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie Erste Bank, které bez jakékoliv významnější zprávy propadly o 3,5 procenta na 859 Kč a mírně tak zkorigovaly předchozí rychlý růst.

Příští týden se ponese především ve znamení začátku výsledkové sezóny ve spojených státech. "Akcie pokračují nadále v růstu bez výraznější korekce, kterou zatím nespouští ani slabší čísla (americká zaměstnanost). Proto očekáváme, že i příští týden akcie budou spíše posilovat a vybírání zisků zatím zůstane mírné a krátkodobé," odhadl Sklenář další vývoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK