US Bancorp a Wells Fargo prohrály spor o zabavené nemovitosti

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. ledna (ČTK) - Americké finanční ústavy US Bancorp a Wells Fargo & Co dnes prohrály soudní spor o zabavené nemovitosti. Nejvyšší soud amerického státu Massachusetts tak potvrdil verdikt soudu nižší instance. Banky nebyly schopny prokázat, že nesplácené hypotéky, kvůli nimž nařídily nemovitosti prodat, skutečně patřily jim. Rozhodnutí soudu oslabilo akcie mnoha bank na Wall Street a může mít dalekosáhlé dopady.

Verdikt by podle agentury Reuters například mohl způsobit, že budou zrušeny i další případy zabavených nemovitostí. Zvlášť tam, kde banky nemají kompletní dokumentaci a nemohou jednoznačně prokázat, že nesplácené hypotéky byly v době podání návrhu na prodej jejich.

Americké úřady začaly mít už loni podezření, že se zabavováním nemovitostí kvůli nespláceným hypotékám nemusí být vše v pořádku. Státní zástupci ve všech 50 státech unie proto v říjnu začali podrobně zkoumat praktiky bank a zaměřili se hlavně na to, zda se banky nesnaží dostat lidi ze zadlužených nemovitostí protiprávně.

Akcie Wells Fargo během dopoledne ztrácely na burze v New Yorku více než tři procenta, akcie US Bancorp vykazovaly pokles o více než procento. Index KBW Bank, který monitoruje vývoj v celém sektoru bank, oslaboval asi o 1,7 procenta.

Rozhodnutí soudu může ovlivnit nejen banky, ale širší trh. Míří totiž na samotnou podstatu takzvané sekuritizace, což je proces, kdy se vezme více hypoték a ty se takzvaně zabalí dohromady. Výsledný produkt se dál prodává investorům stejně, jako například akcie. Tím se sice snižuje riziko, mohou ale být problémy s určením vlastnictví jednotlivých částí produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK