Čína a Německo podepsaly obchodní dohody za 8,7 mld eur

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. ledna (ČTK) - V rámci návštěvy místopředsedy čínské vlády Li Kche-čchianga v Německu bylo podepsáno 11 obchodních dohod v hodnotě 8,7 miliardy eur (213,9 miliardy Kč). Uvedl to dnes čínský velvyslanec v Berlíně Wu Chung-po. Největší byly dohody o spolupráci s automobilkami Volkswagen a Daimler.

Hodnota dohody s VW činila 3,4 miliardy USD (64,6 miliardy Kč). Dohoda s Daimlerem, týkající se jeho automobilové značky Mercedes-Benz, má hodnotu 2,8 miliardy USD. Další dohody se týkají třeba modernizace čínských jaderných elektráren či dodávek speciálních nákladních lodí k přepravě kontejnerů. Německo je z evropských zemí největším obchodním partnerem Číny.

Li uvedl, že Čína má velký zájem na stabilním euru a sjednocené Evropě. Země platícím eurem mají zůstat jednou z nejdůležitějších oblastí pro čínské finanční investice. Čína chce rovněž přispět ke stabilizaci eura vyšším nákupem obligací dluhových hříšníků v regionu, jako jsou Španělsko, Portugalsko a Řecko.

Mluvčí ministerstva hospodářství Beatrix Brodkorbová pak uvedla, že ministr Rainer Brüderle požádal Lia, aby Čína znovu zvážila plánované restrikce na vývoz vzácných kovů, které jsou pro průmyslové země velmi důležité. Čína se nyní na globální produkci vzácných kovů podílí 97 procenty. Loni však jejich těžbu a vývoz začala výrazně omezovat a snížila limit na vývoz. Sedmnáct vzácných kovů jako europium nebo neodym se používá při výrobě počítačových monitorů, do baterií elektromobilů nebo magnetů větrných elektráren i ve zbraňových systémech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK