Portugalsko jedná o umístění emise dluhopisů soukromým investorům

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 7. ledna (ČTK) - Portugalsko jedná o umístění emise státních dluhopisů soukromým investorům, jejich identitu ale odmítá sdělit. Ministerstvo financí uvedlo, že Lisabon se snaží skladbu investorů diverzifikovat, mluvčí úřadu ale nechtěla potvrdit spekulace, že zájemce o dluhopisy je z Číny. Portugalsko tento týden prodávalo v aukci pokladniční poukázky, a i když je všechny umístilo, muselo zaplatit výrazně vyšší úrok než v minulé aukci.

"Mohu potvrdit, že se ta operace právě odehrává, o investorovi ale nic sdělovat nebudeme," řekla na dotaz agentury Reuters mluvčí ministerstva. Na trzích se živě spekuluje, že další portugalské dluhopisy koupí Čína. Ta už svůj záměr deklarovala i veřejně, není ale jasné, v jakém objemu je Čína ochotna dluhopisy koupit a zda by je kupovala i opakovaně.

Portugalsko je považováno za hlavního kandidáta na přijetí zahraniční pomoci, o kterou už loni byly nuceny požádat první dvě země eurozóny, nejprve Řecko a později Irsko. Náklady na obsluhu dluhu totiž Portugalsku v poslední době vzrostly tak silně, že země bude mít podle ekonomů problém s tím, aby dokázala dál splácet úroky z jistiny.

První letošní aukci státních dluhopisů má Portugalsko naplánovanou na příští týden. Finanční trhy budou průběh aukce pozorně sledovat, protože by mohla naznačit, zda bude Portugalsko schopno s problémy se vypořádat, nebo se nevyhne zahraniční pomoci. U pokladničních poukázek, které Lisabon prodával tento týden, se průměrný úrok vyšplhal na 3,7 procenta. O rok dříve si Portugalsko mohlo půjčit jen s úrokem 0,6 procenta.

Čína dala už víckrát najevo, že nakoupila dluhopisy některých zemí na okraji eurozóny, včetně Řecka, Portugalska a Španělska. V nákupech přitom hodlá pokračovat. Evropská unie je největším obchodním partnerem Číny a ta má eminentní zájem na tom, aby se situace v eurozóně zklidnila. Šéf čínského Státního devizového úřadu I Kang dnes podotkl, že právě dluhopisy evropských vlád jsou pro Čínu klíčovou investiční volbou.

Přestože Čína už víckrát slíbila, že bude nakupovat dluhopisy evropských vlád, nic bližšího k tomuto plánu nikdy neřekla. Podporu snaze Portugalska vypořádat se s krizí loni slíbil i čínský prezident Chu Ťin-tchao, když byl v Portugalsku loni na státní návštěvě. Neslíbil ale, že Čína bude nakupovat portugalské dluhopisy.

Čína má nejvyšší devizové rezervy na světě. Dosahují zhruba 2,7 bilionu dolarů (asi 52 bilionů Kč) a Peking neustále hledá investiční příležitosti. Portugalští činitelé se ale snaží získat určitou podporu i v Brazílii, která je bývalou portugalskou kolonií a jejíž ekonomika vykazuje silný růst. Brazílie zatím neoznámila, zda je ochotna Portugalsku pomoci a začít nakupovat jeho dluhopisy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK