Ceny komodit na světových trzích v uplynulém týdnu výrazně klesly

09.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. ledna (ČTK) - Cena zlata utrpěla největší týdenní ztrátu od loňského května, protože se investoři dívají optimisticky na další vývoj ekonomiky. Ani poněkud znepokojivé statistice z amerického trhu práce se totiž nepodařilo obnovit poptávku po zlatě jako bezpečnější investici v nejisté době. Dolů šly i ceny neželezných kovů a ropy.

Zlato klesalo pět dní za sebou, což byl jeho nejdelší celistvý pokles za sedm měsíců. Jeho týdenní ztráta téměř čtyř procent vyvolává pochyby, zda bude pokračovat jeho dlouhodobý vzestup. Obchodníci přehodnocují oživování americké ekonomiky, o němž řekl předseda centrální banky USA Ben Bernanke, že se zřejmě uchytilo.

Tempo amerického hospodářského růstu přitom zůstává příliš slabé, aby se mu podařilo podstatně snížit míru nezaměstnanosti. Většímu poklesu cen drahých kovů ale brání potíže, které mají některé státy eurozóny s dluhy.

Za pátek klesla spotová cena zlata o desetinu procenta na 1369,85 dolaru za unci. Během dne se dotkla 1352,30 USD, kde nebyla od 26. listopadu. Cena stříbra se snížila o 1,1 procenta na 28,71 dolaru.

Zlato tento týden klesalo v tandemu s dalšími komoditami, protože si někteří investoři odnášeli z trhu zisky, které drahé kovy získaly za nízkých zobchodovaných objemů o svátcích. Zlato za prosinec stouplo téměř o tři procenta a za minulý rok o 29,6 procenta.

Mnozí obchodníci ale nejsou ochotni vzdát se nebývalého, desetiletého zdražování zlata a říkají, že raději počkají na silnější oživování ekonomiky a stabilitu v Evropě. Po posledním poklesu by mohla ceny zvýšit i silná fyzická poptávka. Dovoz do Indie, která je největším spotřebitelem zlata na světě, letos podle odhadu bombajské asociace vzroste o 64 procent na 500 až 550 tun.

Ceny ropy klesly a uzavřely první týden obchodování v novém roce se ztrátou 3,7 procenta, jde o jejich největší týdenní ztrátu od loňského listopadu. Ropa za minulý rok vzrostla o 15 procent a začala letošní rok v pondělí na 27měsíčním maximu.

Za pátek se cena americké ropy snížila o 35 centů na 88,03 USD za barel. V Londýně klesl severomořský Brent o 1,19 dolaru na 93,33 USD.

Cena mědi se za pátek snížila čtvrtý den za sebou, protože statistika z trhu práce zhoršila vyhlídky pro další zvyšování spotřeby. Ty byly za růstem její ceny na poslední rekord. V Londýně klesla za pátek měď o 45 dolarů na 9425 USD za tunu. Během dne se ale dostala až na 9300, kde nebyla od loňského 24. prosince.

Akcie v USA klesly po zprávě o prosincovém vývoji na trhu práce a kvůli nepříznivému soudnímu verdiktu vůči bankám a jejich konfiskacím domů s problematickým splácením hypotéky. Kurz eura je pak kvůli potížím s dluhovou krizí v eurozóně nejníže za téměř čtyři měsíce.

Ekonomika USA vytvořila minulý měsíc 103.000 nových pracovních příležitostí a nezaměstnanost klesla na 9,4 procenta. Ekonomové ale očekávali 175.000 nových míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK