ČSÚ oznámí prosincovou inflaci, podle odhadů analytiků stoupla

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji spotřebitelských cen v prosinci. Podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK inflace stoupla z listopadových dvou procent na 2,2 až 2,3 procenta. Za růstem cen v prosinci bylo podle ekonomů zdražení pohonných hmot a potravin.

"Očekávám, že inflace v prosinci zrychlila na 2,2 procenta. Meziměsíčně by cenová hladina měla vzrůst o 0,4 procenta. Výrazným faktorem se stal vývoj cen pohonných hmot, když během prosince jejich cena poskočila o jednu korunu na litr. Dále by měl pokračovat pozvolný nárůst cen potravin," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská doplnila, že dražší potraviny včetně vánočního kapra a rekordně vysoké ceny pohonných hmot posunou meziroční inflaci na téměř dvouleté maximum. Průměrná cena nafty dosáhla v předvánočním období podle ní nejvyšší úrovně od září 2008 a cena benzínu maxima od září 2005.

Za celý loňský rok odhadují analytici průměrnou inflaci na 1,5 procenta po předloňském jednom procentu. Letos by se podle ekonomů měla inflace pohybovat mezi dvěma až třemi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK