Nezaměstnanost v Ústeckém kraji vzrostla o 0,9 procentního bodu

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost v Ústeckém kraji se prudce zvýšila na 13,9 procenta. V prosinci vzrostla o 0,9 bodu, čímž vyrovnala dosud nejprudší růst z prosince 2008 a ledna 2009, kdy se začala naplno projevovat hospodářská recese. Na konci roku hledalo v kraji práci 60.502 lidí, což je o 3400 více než v listopadu. Může za to ukončení sezónních prací i nová legislativa, která od ledna zpřísňuje podmínky pro vyplácení podpory, odhadují analytici ústeckého úřadu práce.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti si udrželo Mostecko, kde dosáhla hodnoty 16,5 procenta. Vzrostla ale jen asi o půl procentního bodu, stejně jako v krajském Ústí nad Labem, naopak nejprudší nárůst zaznamenaly vnitrozemské okresy s tradičně nižším podílem lidí bez práce. Na Litoměřicku se zvýšila míra nezaměstnanosti shodně o 1,2 procentního bodu, na Lounsku dokonce o jednu desetinu bodu víc.

Regionální nezaměstnanost kopíruje trend ve zbytku Česka, kde se během prosince zvýšila míra nezaměstnanosti z 8,6 na 9,6 procenta, a dokonce za ním o desetinu zaostala. I tak je 0,9 procentního bodu vůbec nejvyšší měsíční nárůst za necelé tři roky a vyrovnal negativní rekord ze samého počátku hospodářské recese, kdy nezaměstnanost v kraji stoupala dva měsíce po sobě identickým tempem.

Podle analytiků ústeckého úřadu práce má prudký nárůst dvě příčiny. "Je způsoben ukončováním některých sezónních prací, například v zemědělství a stavebnictví, chování uchazečů ale ovlivnila i změna zákona o zaměstnanosti, jehož novela od Nového roku zpřísňuje vyplácení podpory v nezaměstnanosti," uvedl ve svém komentáři ústecký úřad práce. S nárůstem nezaměstnanosti prý počítá i v lednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK