Nezaměstnanost na jižní Moravě v prosinci stoupla na 10,9 pct

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. ledna (ČTK) - Nezaměstnanost na jižní Moravě v prosinci stoupla o 1,2 procentního bodu na 10,9 pct. Bez práce bylo 68.099 osob. Ubylo volných pracovních míst. V listopadu jich úřady práce evidovaly 3748, v prosinci jich bylo 2955. Nově se v prosinci přišlo zaevidovat 11.825 osob, v listopadu to bylo 7752 lidí. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Do evidence přichází každoročně koncem roku lidé ze stavebnictví, lesnictví nebo zemědělství a také lidé, kterým končí jejich krátkodobé pracovní kontrakty. Loni v prosinci jich přišlo do evidence meziročně výrazně více. V prosinci 2009 přišlo 8938 osob. Za nárůstem zájmu o registraci stojí změna zákona o zaměstnanosti, která začal platit od ledna. Nezaměstnaným se od Nového roku zpřísnily podmínky, za jakých mají nárok na podporu.

V rámci České republiky patří území Jihomoravského kraje stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Zatímco na celkové pracovní síle se kraj podílí 11 procenty, na celkové nezaměstnanosti dosahuje nyní jeho podíl hodnoty 12,3 procent. Pouze ve čtyřech krajích je míra nezaměstnanosti vyšší než na jižní Moravě. Nejnižší je nezaměstnanost tradičně v Praze, kde činila 4,1 procenta.

Počet evidovaných volných pracovních míst v prosinci poklesl ve všech okresech kraje s výjimkou Vyškovska. Téměř polovina z celkového počtu volných pracovních míst je koncentrována do krajského města Brna. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v průměru 23,5 nezaměstnaných, celorepublikový průměr činí 18,2 procenta. Přes 50 uchazečů na jedno volné pracovní místo dosahují okresy Břeclav a Hodonín. Dlouhodobě nejlepší je poměr mezi nabídkou a poptávkou v obou brněnských okresech a také v okrese Vyškov.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. Bez zaměstnání v nich na konci prosince 2010 bylo 16,3 procenta respektive 14,7 procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. Největší nezaměstnanost je v ČR na Jesenicku a činí 19,7 procent.

Díky jen pozvolnému růstu v posledních měsících je nyní nezaměstnanost po dlouhé době nejnižší v okrese Brno-město (činí 8,6 procenta), pod celostátním průměrem je míra nezaměstnanosti i v okresech Brno-venkov (8,9) a Vyškov (9,2).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK