Akcie v západní Evropě klesají, nejvíce v Portugalsku

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Lisabon 10. ledna (ČTK) - Ceny akcií v západní Evropě zahájily týden poklesem, o který se postarala především eskalace dluhové krize v eurozóně. Pod značným tlakem se ocitlo Portugalsko, které se podle informovaných zdrojů snaží Německo s Francií a dalšími zeměmi přesvědčit, aby požádalo o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond, jak to loni učinilo Řecko s Irskem.

Panevropský index FTSEurofirst 300 dopoledne odepisoval asi 0,7 procenta a pohyboval se kolem 1136 bodů. Velké trhy, jako je Frankfurt a Londýn, ztrácely kolem půl procenta, mnohem hůř na tom byly trhy v zemích, které jsou v rámci eurozóny považovány za problematické. Například index PSI 20, který sleduje burzu v Lisabonu, odepisoval kolem 2,5 procenta.

Slabý zájem byl o akcie většiny firem, což ale částečně kompenzoval růst akcií firem, které se staly cílem převzetí. To je třeba případ dánské společnosti Danisco, která vyrábí přísady do jídel. Firmu se snaží převzít americká skupina DuPont, která za ni nabídla 5,8 miliardy dolarů (asi 110 miliard Kč). Akcie Daniska přidaly asi 26 procent.

"Dluhová krize je pořád ještě hlavním bodem v pozadí. Určitého zklamání u Portugalska už jsme se dočkali u nákladů, které má na obsluhu dluhu. V nejbližší době se na trh dluhopisů vydají i některé další země," podotkl k blížícímu se prodeji státních dluhopisů v některých zemích eurozóny analytik investiční společnosti Hargreaves Lansdown Keith Bowman. Výsledky aukcí mohou podle něj ovlivnit i hospodaření firem.

Nejvíce klesaly akcie bank a těžebních firem, které nesou velký díl viny na tom, že západoevropské akcie klesají už druhým dnem po sobě. Na burze v Lisabonu pak ztrácely hlavně banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK