Za nárůst nezaměstnanosti mohou i vládní reformy, tvrdí analytici

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Za vysoký prosincový nárůst nezaměstnanosti mohou i vládní reformy, konkrétně opatření ministerstva práce a sociálních věcí jako například konec možnosti si přivydělat k podpoře až 4000 Kč za měsíc od roku 2011. Lidé se proto na úřadech práce hlásili dříve, aby nebyli postiženi novými podmínkami. Dalšími důvody jsou omezování práce ve stavebnictví a sezonní faktory, které zapříčiňují, že nezaměstnanost v prosinci stoupá každý rok. Shodli se na tom analytici trhu práce ve svých komentářích k dnešním údajům ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle dnešních údajů ministerstva míra registrované nezaměstnanosti v posledním měsíci roku 2010 vzrostla v České republice o jeden procentní bod na 9,6 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se k 31. prosinci 2010 zvýšil o 55.000 na téměř 562.000. "Nárůst o celý procentní bod je nejvyšším nárůstem za poslední roky a ani příchod krize takto vysoký skok nepřinesl," uvedl k datům Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka jsou za prudkým nárůstem nezaměstnanosti sezonní faktory, ale také mimořádný vliv změn poskytování podpor v nezaměstnanosti a zřejmě i omezování stavů státních zaměstnanců. "Lidé se na úřadech práce hlásili dříve, aby nebyli postiženi novými podmínkami, které platí od začátku ledna," uvedl Dufek.

S ním souhlasí například i Jan Vejmělek z Komerční banky. Podle něj změny v podporách v nezaměstnanosti přiměly nezaměstnané, aby se o podporu přihlásili před koncem roku 2010 a ještě tak využili výhodnějších podmínek. S analytiky souhlasí i MPSV, podle kterého se na nárůstu změny v zákonu o zaměstnanosti mohly projevit.

Mezi změnami, které loni na návrh MPSV schválil parlament, je například to, že si lidé, kteří se po 1. lednu přihlásí na úřad práce, nebudou moci k podpoře přivydělat až 4000 korun měsíčně. Ještě loni to bylo možné. Další změnou je, že podporu v nezaměstnanosti dostanou lidé až poté, co uplyne doba, která odpovídá výši odstupného. Pokud navíc člověk letos ukončí zaměstnání vlastní výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem, bude v závislosti na věku pobírat podporu pět až 11 měsíců ve výši 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Jinak začíná výše podpory na 65 procentech.

Dalším z důvodů neobvykle vysokého nárůstu nezaměstnanosti může podle analytiků být i propouštění ve veřejné sféře, které loni úřady státní správy z úsporných důvodů zahájily. "Zdrojem růstu nezaměstnanosti je ale bezesporu vládní politika - snížení objemu mezd ve veřejném sektoru na základě restriktivního rozpočtu na rok 2011. Výpovědi se rozdávaly s dostatečným předstihem," uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Tento proces podle něj bude pokračovat a významně ovlivňovat míru registrované nezaměstnanosti i v třech příštích měsících.

Za nárůstem nezaměstnanosti jsou ovšem i sezonní faktory. V prosinci se totiž její míra zvyšuje běžně, byť ne o tolik. "Brzký nástup zimy předčasně ukončil sezónu ve stavebnictví a lesnictví a přiměl k registracím na úřadech práce ty, kteří se obvykle registrují až v lednu," uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Podle MPSV pak může v nárůstu hrát roli i pokles kupní síly obyvatel v důsledku ekonomické krize. Ten se následně promítá do zvýšeného počtu ukončování živností, malých až středních podnikatelů, konstatovalo MPSV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK