Koruna dopoledne oslabovala, k dolaru letos poprvé nad 19 Kč/USD

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, vůči americkému dolaru letos poprvé klesla nad úroveň 19 korun za dolar. Kolem 10:45 koruna proti pátku klesla o 19 haléřů na 19,07 Kč/USD. Vůči euru si pohoršila o devět haléřů na 24,61 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna po růstovém začátku roku mírně slevuje ze svých zisků. Vůči euru se posouvá na 24,60 Kč/EUR. Oslabení na úvod týdne sledujeme také na polském zlotém a maďarském forintu," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Z českých dat podle něj rozhodně nepotěšila nezaměstnanost, na druhou stranu inflace byla mírně vyšší, než se čekalo. Inflace v prosinci meziročně zrychlila růst na 2,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v Česku se v prosinci proti předchozímu měsíci zvýšila o jeden procentní bod na 9,6 procenta. "Nad smíšeným obrázkem z domova každopádně převládá negativní vývoj hlavních akciových trhů, který dopoledne doléhá na celý region," dodal Vlk.

Dolar kolem 10:45 proti pátku mírně posílil na 1,2909 USD/EUR. Pozornost se podle Vlka znovu naplno obrátila k evropské dluhové krizi. Před aukcemi portugalských, španělských a italských dluhopisů už narostly výnosy, což značí nedůvěru trhu. "Spekuluje se o tom, že Portugalsko bude muset zažádat o mezinárodní pomoc a následovat tak Řecko a Irsko," dodal Vlk s tím, že takové prostředí je pro euro negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK