Pražská burza dopoledne pod vlivem západní Evropy oslabuje

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne pod vlivem zhoršené nálady na západoevropských trzích oslabuje, se ztrátou se obchoduje většina akciových titulů. Nejvíce ztrácejí akcie technologické firmy KIT digital, mediální skupiny CME, Erste Group Bank a těžařské společnosti NWR. Hlavní index PX byl v 10:30 níže o 1,53 procenta na 1224,3 bodu, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Akcie KIT digital spadly dopoledne o 2,90 procenta na 301,50 koruny, cenné papíry CME klesly o 2,41 procenta na 380,50 koruny a akcie Erste zlevnily o 2,32 procenta na 839,10 koruny.

Na bankovní sektor negativně doléhají opětovné nárůsty výnosů dluhopisů okrajových zemí eurozóny s dluhovými problémy, které zvyšují obavy z vývoje evropské rozpočtové krize, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Cenné papíry NWR dnes podle něj zasahuje vlna výprodejů a zatím se střídavými úspěchy bojují o udržení hranice 300 Kč.

Investoři značně vybírají zisky také u akcií elektrárenské společnosti ČEZ, a to podle Mokoše teprve potřetí během posledních 16 obchodních dní. "Zajímavostí je, že dnešnímu výběru zisků předcházela úctyhodná série osmi růstových seancí. Akcie ČEZ tak dnes ignorují více než procentní nárůst ceny elektřiny na německé energetické burze," dodal. Titul v 10:30 oslaboval o 0,99 procenta na 830,70 koruny.

Energetická společnost podle dnes publikovaného rozhovoru v deníku E15 s generálním ředitelem Martinem Romanem hodlá v příštích pěti letech investovat o desítky miliard korun více než v minulých letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK