Schodek rozpočtu centrální řecké vlády klesl více, než bylo cílem

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. ledna (ČTK) - Rozpočtový deficit centrální řecké vlády se loni snížil více, než se předpokládalo. Řecké ministerstvo financí dnes uvedlo, že schodek klesl o 36,5 procenta, když celoročním cílem bylo zredukovat ho o 33,2 procenta. Pomohly k tomu hlavně škrty ve výdajích. Data ale neslouží k hodnocení schodku v Evropské unii.

Údaj představuje schodek státního rozpočtu, který nezahrnuje rozpočtovou bilanci lokálních úřadů a výdaje sociálního systému. Data se tak nekryjí s celkovým vládním deficitem, který slouží Bruselu jako kritérium pro posouzení výsledků programu státní hospodářské politiky.

U celkového vládního rozpočtu Řecka se předpokládá slabší pokles proti cíli, a to na 9,4 procenta hrubého domácího produktu z 15,4 procenta HDP z roku 2009. Cíl daný Bruselem a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) ale byl osm procent.

MMF a státy eurozóny Řecku loni odsouhlasily balík pomoci za 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč). Letos chtějí Atény omezit deficit na 7,4 procenta výkonu ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK