Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman míní, že obchodníci mohou využít znalosti a možnosti dohledání původu prodávaných potravin a tuto informaci pak obratem poskytnout svým zákazníkům jako záruku a "bonus k nákupu". Podle Veleby jsou zemědělci i potravináři připraveni ve věci značení výrobků s řetězci spolupracovat.
Vyšetřování v Německu ukázalo, že se nadměrné úrovně dioxinů vyskytly ve vejcích a kuřecím mase. Úřady v Německu proto minulý týden zablokovaly prodej drůbežího, vepřového a vajec z 4700 farem a několik zemí zakázalo dovoz německých zemědělských produktů.
Do neděle ale úřady v prověřování situace pokročily a uzavřené farmy opět otevírají. Dolní Sasko například uvádí, že ze 4400 uzavřených farem jich zůstalo pod zákazem kvůli dalším testům jen 1470.
Ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska minulý týden v pátek oznámilo, že firma, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od března 2010, úřadům to ale nenahlásila. Ty se o tom dozvěděly až na konci prosince.
Ministr zemědělství Ivan Fuksa dnes novináře seznámí s postupem zajištění potravinové bezpečnosti na českém trhu.Potraviny dovezené z Německa kontroluje mimo jiné Státní veterinární správa, která by dnes měla mít definitivní výsledky vyšetření odebraných vzorků vepřového masa. Předběžné výsledky byly v pořádku.