Inflace zrychlila na 2,3 pct, problémem ale podle analytiků není

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Česku v prosinci zrychlila růst na 2,3 procenta po listopadových dvou procentech. Ve srovnání s listopadem spotřebitelské ceny stouply o 0,5 procenta, což byl s výjimkou ledna nejvyšší meziměsíční růst cen v roce 2010. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Podle analytiků inflace není a zřejmě ani prozatím nebude pro ekonomiku problémem, zvýšení úrokových sazeb tak nadále očekávají většinou až od letošního druhého pololetí.

Největší zrychlení meziročního cenového růstu v prosinci nastalo v oddíle doprava vlivem zdražení pohonných hmot, uvedli statistici. Největší vliv na zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen ale měly i nadále potraviny a nealkoholické nápoje. Druhý největší vliv na růst spotřebitelských cen měly ceny bydlení. Čisté nájemné se zvýšilo o 8,4 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 16,8 procenta, ovšem tržní kleslo o 1,8 procenta.

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009. V současnosti se tak pohybuje nad inflačním cílem České národní banky ve výši dvou procent. Nicméně prognóza neukazuje, že by se měla od tohoto cíle nějak výrazněji vzdálit," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský upozornil, že inflace zakončila loňský rok na nejvyšší hodnotě od března 2009.

Prosincový růst meziroční inflace podle analytiků sice naznačuje její postupné oživení, zároveň ale podle nich inflace není a zřejmě ani prozatím nebude pro ekonomiku problémem. Ekonomové se rovněž domnívají, že centrální banka nebude nucena urychlit utahování měnové politiky. Zvýšení úrokových sazeb tak v souladu s předchozími odhady očekávají většinou až od druhé poloviny letošního roku.

"Růst cen u nás není dán přehříváním ekonomiky, ale státními zásahy a vývojem v zahraničí. Ani jedno nemůže centrální banka ovlivnit. Každopádně závěr zní, že inflace zatím nepředstavuje pro ekonomiku problém," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Za celý rok 2011 očekává průměrnou meziroční spotřebitelskou inflaci kolem 2,2 procenta.

Prosincová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu vyšší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Rozdíl byl způsoben především výrazně vyšším než očekávaným růstem cen pohonných hmot, odrážejícím vývoj cen ropy na světových trzích, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. ČNB naopak očekávala mírně vyšší příspěvek růstu cen potravin a regulovaných cen k inflaci, než statistika ukázala.

Prosincové údaje potvrdily podle Holuba, že se celková meziroční inflace v souladu s prognózou ČNB nacházela v závěru roku 2010 v blízkosti inflačního cíle. "Dle prognózy ČNB by se v těsné blízkosti cíle měla celková inflace nacházet i v následujících dvou letech. Cíli ČNB se v první polovině roku 2011 přiblíží i měnověpolitická inflace," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK