LMC: Pracovní portály čekají letos na trhu práce výrazné oživení

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Pracovní portály očekávají na trhu práce letos velké oživení. Téměř polovina firem, 46 procent, hodlá výraznějším způsobem oživit náborové aktivity, vyplývá z průzkumu společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz. Téměř dvě třetiny respondentů ankety na Jobs.cz chtějí letos změnit pracovní pozici.

"Z výsledků průzkumu je patrné oživení pracovního trhu. Firmy se nyní chovají odvážněji, plánují nové projekty a shánějí pro ně pracovní sílu," komentoval výsledky šetření mezi firmami obchodní a marketingový ředitel společnosti LMC Milan Jasný.

Více než pětina firem, 22 procent, sice plánuje zvýšený nábor pracovníků, budou však i propouštět. Zbývajících 32 procent podniků nehodlá proti roku 2010 náborovou činnost zvýšit.

Vyšší aktivita na trhu práce se letos bude týkat i zaměstnanců. V anketě portálu Jobs.cz, které se zúčastnilo bezmála 1500 respondentů, odpovědělo 62 procent lidí, že chce odejít z práce a poohlédnout se po nové příležitosti. Na 19 procent účastníků Jobs.cz není o této změně zcela rozhodnuto, ale uvažuje o ní, a 19 procent je u nynějšího zaměstnavatele spokojeno.

"V uplynulém období byla pro velkou část zaměstnanců rozhodující jistota zaměstnání a o změně neuvažovali,“ uvedl Jasný. Ve chvíli, kdy cítí oživení ekonomiky i trhu práce, přestávají podle něj považovat změnu zaměstnání za riziko. Určitý vliv může mít i značné omezení benefitů ze strany zaměstnavatelů, poznamenal.

Oživení na trhu práce dokládají celkové údaje o poptávce po práci na portálu Jobs.cz. Zatímco v roce 2009 na vystavené nabídky přišlo 3,54 milionu reakcí, za rok 2010 to již bylo více než 5,13 milionu reakcí, jde tedy o nárůst o 44 procent.

Přesto prý nelze jednoznačně očekávat, že podíl lidí uvažujících o změně zaměstnavatele bude v celé populaci odpovídat výsledkům ankety. Návštěvníci portálu Jobs.cz se rekrutují z internetové populace, která práci mění častěji než běžná populace. Zatímco téměř každý třetí člověk v ČR má své zaměstnání již od dob před rokem 1989, uživatelé internetu jsou ve svém aktuálním zaměstnání nejčastěji jeden či dva roky.

Na straně nabídky práce celoročně převažuje oblast obchodu. Mezi tři nejčastěji nabízené pozice na serveru Jobs.cz patří obchodní zástupce, administrativní pracovník a asistentka. V posledním měsíci roku největší poptávku po uchazečích o práci zaznamenaly pracovní portály v prodeji a obchodu, administrativě, bankovnictví a finančních službách, výrobě a průmyslu a strojírenství.

Nejvyhledávanější pozice za rok 2010 na portálu Jobs.cz pocházely také většinou z prostředí obchodu. "Naše statistiky celoročně potvrzovaly zájem lidí o práci obchodního zástupce, což koresponduje s poptávkou firem po klíčových obchodnících a obchodních zástupcích," podotkl Jasný.

LMC je 15 let nejvýznamnější operátor na českém elektronickém trhu práce a jedna z předních evropských e-recruitmentových společností. Provozuje službu www.jobs.cz určenou pro elitní pozice na domácím pracovním trhu a největší pracovní portál na českém internetu www.prace.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK